Books

Soms als je woorden aan het papier durft toe te vertrouwen en verhalen schrijft, dan ontstaat ook de mogelijkheid om er een boek van te maken.

Prestatiepijn
Samen met mijn goede vriend Alderik Visser heb ik een bundel mogen maken over opvoeding & onderwijs voor een ontspannen samenleving. We gaven het de titel ‘Prestatiepijn’.

Prestatiepijn; dit nieuwe woord spreekt in onze samenleving direct tot het hart en de verbeelding. Het is de pijn die zich laat kennen als we moeite doen om iets (bijzonders) te presteren, maar tegelijkertijd ook als het leed van het niet kunnen voldoen aan de overspannen verwachtingen die we van onszelf en van elkaar hebben.

In deze filosofische bundel onderzoeken diverse auteurs – van jongeren tot wetenschappers, kunstenaars en opiniemakers – de rol en betekenis die prestatiepijn in ons leven heeft, wat de gevolgen zijn in de opvoeding en het onderwijs, en hoe we ons hiervan kunnen bevrijden. Aan het woord komen Paul Verhaeghe, Lynne Wolbert, Sir Anthony Seldon, Jan Masschelein, Anne Speckens, Lisette Thooft, Jacqueline Boerefijn en vele anderen.

Het boek, eerder uitgegeven door Phronese, is nu hier te downloaden ten gunste van iedereen die wil werken aan opvoeding & onderwijs voor een ontspannen samenleving. Delen met anderen mag. Donaties zijn welkom.



Verwonderenderwijs
Voor Prestatiepijn werden Alderik en ik gevraagd de redactie te vormen van een bundel over filosofie & onderwijs. Dat verscheen onder de titel ‘Verwonderenderwijs’

“In een goede filosofieles wordt het vanzelfsprekende doorbroken en kijk je verwonderd naar het alledaagse leven, gefascineerd naar de existentiële afgronden en met een kritische blik naar de onrechtvaardigheden in de wereld.” (Frans van Dorp in dit boek)

Over het boek
Waarom hoort filosofie op elke school thuis? Omdat de wereld sterk verandert. Leerlingen redden het niet met lezen, schrijven en rekenen alleen. Ze moeten ook kunnen nadenken, zodat ze hun weg vinden in de 21e eeuw. Het schoolvak filosofie wint gestaag aan populariteit en in dit boek lezen we waarom. Verwondering, een gezonde scepsis en bildung zijn de belangrijkste opbrengsten van een flinke dosis filosofie. In dit boek leggen zeventien filosofiedocenten uit hoe je het filosoferen kunt onderwijzen en wat hun onderwijs aan ontwikkeling van de leerling bijdraagt. Een vak dat verwondering, open vragen en zingeving in het hart heeft en niet bang is om kritisch te zin en te blijven, kan veel betekenen voor het onderwijs.

Bijdragers
Dit boek bevat bijdragen van Hubertus Bahorie, Desiree Berendsen, Marijne van Dam, Frans van Dorp, Lieke Hendriks, Tanja van Hummel, Mirjam Jorink, Fransiscus Ismaël Kusters, Don Kwast, Ine Raangs, Floor Rombout, Joan de Ruijter, Jaron Daniel Schoone, Yoram Stein, Martin Struik, Floris Velema en Alderik Visser. Met een inleiding van Erno Eskens en een nawoord van Gert Biesta.

Het boek is te bestellen via onder meer de uitgeverij: https://isvw.nl/Shop/verwonderenderwijs-alderik-visser-fransiscus-kusters/